Kies een categorie Waterstad FM livestream     Radio NL livestream
Thema Feesten
 
Bands en Popgroepen
 
Coverbands en Show Orkesten
 
Zangers
 
Zangeressen
 
Zang Groepen
 
Tribute Bands en Look A Likes
 
Bruiloft Bands
 
Solo Artiesten, Duo's & Trio's
 
Easy Listening Acts
 
Internationale Artiesten en Golden Oldies
 
Drive In Shows
 
DJ's
 
Divers entertainment en Animatie
 
Magic
 
Kinder Entertainment
 
Presentatie
 
Licht en Geluid
 
« Terug

Jeroen van Inkel
Jeroen van Inkel werd geboren op 7 juli 1961. Zijn jeugd bracht hij door in Amsterdam. Als kind was Jeroen al gefascineerd door het medium radio. Ferry Maat, Fritz Spits, Jan Mulder en Leo van Der Goot waren toen al grootheden waar hij naar opkeek. Op school maakte Jeroen al bandjes die gedraaid werden in de kantine, maar DJ worden op de radio leek toen nog ver weg en dus begon Jeroen te draaien in discotheek Toyshop in Amsterdam. Toen hij 21 was verhuisde hij naar Almere waar hij in het weekend eerst bij \\\'François Fifty-Fifty, en daarna bij \\\'The Briscothèque\\\' draaide.

Op een avond in discotheek Fifty-Fifty werd hem gevraagd bandjes op te nemen voor de piraat radio Nova in Amsterdam. Jeroen’s intrede in de radiowereld was gemaakt. Jeroen werd er opgemerkt door mensen van Radio Decibel in Amsterdam die aanboden om zijn bandjes ook uit te zenden. In de periode dat hij in discotheken draaide, werkte Jeroen ook voor radiostations zoals Vrije Radio Bollenstreek (Lisse e.o.), Radio Hofstad (Den Haag), Radio Starlight (Brabant e.o.), Radio Tulpia (Ziekenomroep Amstelveen) en Picasso Radio (Amstelveen). In 1983 werd hij derde in de nationale DJ-kampioenschappen.

Het serieuze werk begon bij Radio Picasso 101 FM, een Amsterdamse piratenzender die alleen op zondag uitzond. Eén van de programma\\\'s die Jeroen daar maakte was: \\\'De Winkel van Inkel\\\'. Kort daarna maakt Jeroen de overstap naar Radio Decibel 96.2. Daar maakte Jeroen programma\\\'s op dinsdagavond en zondagmiddag. Decibel bleek al snel een bron van jonge aankomende talenten. Naast Jeroen van Inkel maakten ook Adam Curry (John Holden), Daniël Dekker, Hanno Dik (Ferry v/d Velde), Simone Walraven en Rob van Someren er hun opwachting. Eén van de bekendste programma\\\'s die Jeroen op Radio Decibel heeft gemaakt was: \\\'Tel met Decibel\\\'. Ook maakte Jeroen commercials en jingles.

Bij Radio Decibel werd Jeroen ‘ontdekt’ door Ruud Hendriks (Veronica Nieuwsradio) en Frits Spits. Zij haalden hem in 1984 naar Hilversum. Lex Harding nam Jeroen aan bij Veronica en bracht hem de basisbeginselen van het radio maken voor een breed publiek bij. Jeroen begon bij Radio Veronica met het programma ‘Trend’ op de afdeling vormgeving en interviews. (Jongerenprogramma op Radio 1 en 2). Daarna deed hij nachtuitzendingen in ‘Oh, wat een nacht’ tussen 4 en 5 uur. Vervolgens moest Van Inkel regelmatig invallen op de toenmalige zender Hilversum 3 voor programma’s als de Top 40, Bart & de Zwart en de Tipparade. Jeroen startte in prime-time met Curry & van Inkel op vrijdagavond en kreeg uiteindelijk zijn eigen programma in de middag tussen 13u en 15u. Dit was het begin van Van Inkel op de landelijke popzender. Al doende bracht hij een hoop verandering aan in het radiobeeld. Hij introduceerde het fenomeen Hitradio en baanbrekende jingles, won de kruistocht op de publieke omroep om \\"het Amerikaanse radiogeluid\\" en bracht de revolutionaire soundprocessor \\\'Optimod\\\' naar Nederland.

Midden jaren \\\'80 zou het duo Curry & Van Inkel op \\\'Veronica\\\'s Volle Vrijdag\\\' op Radio 3 uitgroeien tot het meest succesvolle radioprogramma op de Nederlandse radio. Curry & van Inkel beleefde de première op 12 oktober 1984. Het werd uitgezonden op vrijdagavond van 19h tot 22h op Radio 3. Het drumstel, de MiniMix van Ben Liebrand, de locomokipkachefoon en de Eikel van de week waren slechts enkele van de vaste items in het programma. Op 16 oktober 1987 kwam aan Curry & van Inkel een einde. Adam Curry had een baan aangeboden gekregen bij MTV in Amerika en had deze kans met beide handen aangenomen. Na iets meer dan 3 jaar kwam er een einde aan het vrijdagavond fenomeen.

Vanaf 1987 veranderde het duo in Stenders & Van Inkel. Jeroen van Inkel maakte vervolgens een eigen programma in de ochtend (Rinkeldekinkel Ook Goeiemorgen). Vanaf 1 oktober 1992 werd dat programma van maandag tot vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur uitgezonden. Na Stenders & van Inkel deed Jeroen de vrijdagavondshow nog korte tijd samen met Gijs Staverman onder de noemer Dinges & van Inkel. Gedurende deze hele periode was Jeroen verantwoordelijk voor een groot aantal hits zoals: Dancing in the dark van Bruce Springsteen, Glorybox van Portishead, Gimme all your lovin´van ZZ Top, Sunday bloody Sunday van U2, Mexico van de zangeres zonder naam, Cry for freedom van White Lion enz.

Het mediaklimaat in Nederland evolueerde en Veronica besloot dat het tijd was om ‘commercieel’ te gaan, wat op 1 september 1995 dan ook gebeurde. Jeroen van Inkel ging mee en verhuisde zelfs vroegtijdig naar het station Hitradio 1224 dat later omgedoopt zou worden naar Hitradio Veronica. Het station was te ontvangen op AM 828 en 1224 en in stereo op de kabel. Jeroen begon het commerciële avontuur elke ochtend tussen 6u en 9u met het programma Rinkeldekinkel Ook Goeiemorgen met bekende items zoals het kledingsadvies, toet je toeter en als uitschieter BH\\\'s over de Maas (een ludieke actie die bekende Nederlandse vrouwen ertoe aanzette hun BH af te staan om er een ‘ketting’ mee te maken over de Maas. Een symbolische actie tegen borstkanker).

Tussen 1995 en 1997 heeft wakker wordend Nederland niet alleen kunnen luisteren, maar ook kunnen kijken naar Jeroen van Inkel. De show werd tegelijkertijd uitgezonden op Veronica TV. Ook de etherpiraterij tijd kon van Inkel niet achter zich laten. Toen de TV versie van de show van de buis werd gehaald om Call TV voorrang te geven, brak van Inkel regelmatig in op het signaal van Veronica TV met zijn Piraten Radio/TV item, een stukje geweldige samensmelting van radio en televisie.

Op 1 januari 1998 kreeg Hitradio Veronica een aantal FM frequenties toebedeeld. Hierna werd Hitradio Veronica omgedoopt tot Veronica FM. Van Inkel opende het \\\'nieuwe\\\' station. Ook verhuisde Jeroen van de ochtend naar de middag om daar zijn show voort te zetten. Rinkeldekinkel werd tussen 16h en 19h uitgezonden. Zijn side-kick in de ochtend, Cobus Boscha, werd Dennis Ruyer, een aanstormend talent, die zijn strepen had verdiend bij de Amsterdamse piraat Hi-Freak Counterpoint. Eén van de meeste bekende stunts die van Inkel toen heeft uitgehaald, was de Flitspalen-actie waarin werd opgeroepen om ‘genadeloos toe te slaan’ wanneer autobestuurders een flitspaal tegenkwamen onderweg.

In april 2000 ruilde Jeroen van Inkel Veronica FM in voor Radio 538 waar hij een contract tekende voor 5 jaar, naar eigen zeggen omdat hij na ruim 13 jaar Veronica toe was aan een nieuwe uitdaging. Vanaf 17 april maakt Jeroen samen met zijn side-kick Dennis Ruyer \\\'s middags tussen 16h en 19h zijn eerste Rinkeldekinkel op 538 met items zoals Doktor Love, Glen Matsu Matsu en de Top 538. Jeroen van Inkel kwam in 2001 wederom in opspraak door de luisteraars op te roepen om massaal naar de Tweede Kamer te bellen, om zo de veiling van de Etherfrequenties te voorkomen.

In augustus 2003 werd er aangekondigd dat Radio Veronica opnieuw van start zou gaan binnen het 103 FM-pakket in een 80’s en 90’s format. Al snel zetten een heleboel bekende DJ\\\'s hun schouders onder deze radioreïncarnatie. Ook Jeroen van Inkel werd aangetrokken maar hij kon niet vanaf het begin mee. Jeroen stond immers tot 2005 onder contract bij Radio 538. Maar uiteindelijk maakte Jeroen van Inkel op 5 januari 2004 zijn eerste \\\'officiële\\\' programma bij Radio Veronica op 103FM. Radiogeschiedenis werd geschreven.

Op 31 augustus 2004 herdacht Veronica de Norderney-periode, 30 jaar geleden werd Veronica uit de lucht gehaald. Luisteraars kozen Curry & van Inkel als favoriete Veronica-programma allertijden tijdens deze Veronica V-day. Voor Veronica was dit ook meteen de gelegenheid om de programmering om te gooien. Adam Curry droeg de ochtendshow over aan Jeroen, wiens plaats in de programmering werd ingenomen door Rob Van Someren. Sinds 1 september 2004 was Jeroen opnieuw \\"The morning DJ on WVOO\\".

In juni 2005 werd Noordzee FM overgenomen door de Belgische Persgroep. Zij maakten bekend van Noordzee de Nederlandse tweeling van het Belgische station Q-Music te willen maken. Jeroen werd als eerste benaderd om de ochtendshow van het station te verzorgen. Jeroen maakte de overstap naar Q-music en sinds 1 september 2005 is Jeroen opnieuw elke ochtend te beluisteren via Q-Music tussen 6u en 9u.

Informatie

Biografie
Boeken/reserveren
Foto's: